Παραγωγή

Παραγωγή

Παραγωγή μανιταριών

Στάδια παραγωγής:

Α. Προετοιμασία και επιλογή πρώτων υλών

Αρχικά, κάθε καλοκαίρι γίνεται η επιλογή και αγορά της κύριας πρώτης ύλης, η οποία είναι το άχυρο σκληρών σιτηρών. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια διότι  επιδιώκουμε  την όσο πιο <<πράσινη>> δράση μας.

Έπειτα, σε εβδομαδιαία βάση διαλέγουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα άχυρου για  επεξεργασία (κοπή 4-15 εκ., διαβροχή και ομογενοποίηση με τη μέθοδο της ανάδευσης).

Β. Παστερίωση

Η ομογενοποιημένη πλέον παρτίδα άχυρου, που στο εξής θα καλείται κομπόστα, μπαίνει στα τούνελ παστερίωσης.

Η θερμοκρασία παστερίωσης διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία μανιταριών πλευρώτους που θα καλλιεργήσουμε ( 64-70 βαθμούς Κελσίου για 24-36 ώρες). Αφού παρέλθει η διαδικασία της παστερίωσης κρυώνουμε στη θερμοκρασία περιβάλλοντος την κομπόστα και μπορούμε να ξεκινήσουμε την σπορά.

Γ. Επώαση

Για τις επόμενες 15-20 ημέρες τα μπλοκ μανιταριών πλευρώτους επωάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους όπου διατηρούνται αυστηρά οι παρακάτω συνθήκες: θερμοκρασία χώρου 22 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασία μπλοκ μανιταριών πλευρώτους 25-28  βαθμοί Κελσίου, σχετική υγρασία χώρου 75-80%, co2 1000-1500 ppm, φωτισμός 2-4 ώρες. Τα μπλοκ μανιταριών πλευρώτους τα οποία πρόκειται να αποσταλούν σε τρίτες φάρμες/μονάδες καλλιέργειας μανιταριών τη 15-16η μέρα μεταφέρονται σε θαλάμους ψύξης.

Δ. Παραγωγή

Τα μπλοκ μανιταριών πλευρώτους που πρόκειται να μείνουν στη μονάδα μας την 20η ημέρα μεταφέρονται από το θάλαμο επώασης στο θάλαμο παραγωγής. Πλέον οι συνθήκες διαμορφώνονται ως εξής: θερμοκρασία χώρου 17 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασία μπλοκ μανιταριών πλευρώτους 19-20 βαθμοί Κελσίου, σχετική υγρασία χώρου 85-90%, co2 max 750ppm, φωτισμός 10 ώρες.

E. Συγκομιδή- Συσκευασία

Υπό κανονικές συνθήκες τα μπλοκ μανιταριών πλευρώτους θα παράξουν μανιτάρια έτοιμα για συγκομιδή την 27η ημέρα από τη μέρα σποράς τους.

Κατά την περίοδο της συγκομιδής ( διάρκεια συγκομιδής μανιταριών 5-8 μέρες) ο φωτισμός, η θερμοκρασία χώρου και η υγρασία προσαρμόζονται σύμφωνα με την ποιότητα των μανιταριών που η εκάστοτε μονάδα παραγωγής επιθυμεί να παραδώσει στο πελατολόγιό της.

Η συσκευασία πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή ώστε το μανιτάρι να μην ‘’πληγώνεται’’ ή ‘’σπάει’’. Συνήθως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μανιτάρια συσκευάζονται σε τελάρα των 3-4kg και προορίζονται για ψήσιμο σε σχάρα. Τα μικρότερα σε μέγεθος μανιτάρια συσκευάζονται σε κεσεδάκια των 400-500gr και προορίζονται για μαγείρεμα στο φούρνο ή στο τηγάνι.

*(Oι συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω είναι ενδεικτικές. Συγκεκριμένα για τη χρήση του σπόρου spoppo της εταιρείας Sylvan).

Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών
Παραγωγή μανιταριών